[ VIDEO ] Suami buat hal, isteri jalan kaki jarak 7 jam balik rumah mak sambil dukung anak

Video :

 
 
SETIAP kita tidak dapat lari daripada diuji dengan masalah kecil mahupun besar.
 
Begitu jugalah kehidupan berumahtangga yang adakalanya berlaku perselisihan faham sehingga membawa kepada pergaduhan suami isteri.
 
Lebih berat lagi apabila pertelingkahan berlaku secara berterusan tanpa penyelesaian, sehingga timbulnya rasa tawar hati terhadap pasangan.
 
Pelayar TikTok, Noorjanah Ibrahim memuat naik sebuah video menceritakan kisah sedih seorang isteri yang membawa diri gara-gara terkilan dengan sikap suaminya.
 
Wanita ini berjalan kaki pulang ke rumah ibu yang terletak di Paya Bungor.
 
Dalam rakamannya yang tular, dia memberitahu ternampak seorang wanita sedang berjalan kaki di tepi jalan raya di Gambang, Pahamg sambil mendukung anaknya yang masih kecil di mana lokasi itu dikelilingi hutan.
 
Tidak sanggup melihat situasi menyayat hati itu, Noorjanah dan suami yang ketika itu menaiki kereta memutuskan untuk berpatah balik demi menumpangkan wanita yang kelihatan tidak terurus tersebut.
 
“Allah… terjumpa kakak ni ketika dalam perjalanan dari Kuantan ke Jengka. Dia kata sudah jalan kaki dua jam dukung anak.
 
“Masa tawarkan dia naik (kereta), dia memang tengah menangis. Dia tak banyak cakap terus terima pelawaan saya nak hantar dia.
 
“Sedihnya tengok anak dia masih kecil. Dia orang Asli tapi ni kira asli moden. Dia mana masuk hutan dah. Jadi dia kata masa jalan takut juga kiri kanan hutan tak ada perumahan langsung. Saya tak boleh tengok kalau ada anak-anak kecil ni,” katanya di ruangan kapsyen.
 
Setelah masuk ke dalam kereta, wanita itu menceritakan bahawa dia mempunyai masalah rumah tangga dan suami sudah meninggalkan dia dan anak sejak satu minggu lalu.
 
Dia yang sudah berjalan kaki selama dua jam sebelum diberi tumpang memberitahu mahu pulang ke rumah ibunya yang terletak di Paya Bungur.
 
Semakan di Google Maps menunjukkan jarak dari Gambang ke Paya Bungur adalah 23.7 kilometer (km).
 
Ini bermakna, jika tiada siapa menumpangkan wanita berkenaan, dia perlu terus berjalan kaki kira-kira lima jam lagi untuk tiba di rumah ibunya kerana kiraan jarak masa yang ditunjukkan Google Maps adalah 4 jam 48 minit bagi pejalan kaki,
 
“Masa ajak naik, dia tengah bercucuran air mata menangis. Dia tak menolak pun naik kereta sebab penat sangat. Rupanya dia dah jalan kaki dua jam nak menuju ke Paya Bungor.
 
“Saya cuma fikir dia dukung anak je. Saya tanya mana suami. Dia kata dah seminggu suami tak pedulikan dia. Jadi dia nekad balik rumah mak jalan kaki,” katanya.
 
Sebaik tiba dekat dengan destinasi dituju, Noorjanah hanya menurunkan wanita ini dan anaknya di satu kawasan sebelum dia memasuki jalan menuju ke rumah ibunya, seperti yang diminta.
 
Malah, Noorjanah turut menghulurkan sedikit sumbangan bagi meringankan bebanan yang sedang ditanggung.